Wordt waterschade gedekt?
Water kan aardig wat schade binnen in uw huis aanrichten. Waterschade kan verschillende oorzaken hebben: door een hevige regenval of door een lekkage. Spullen in uw woning kunnen veel schade oplopen door water. Dergelijke schade kunnen voor een flinke kostenpost zorgen. In dit artikel leest u welke waterschade er door een inboedelverzekering gedekt wordt.
Wat valt er onder waterschade bij een inboedelverzekering?
Waterschade wordt de inboedelverzekering gedekt, mits er sprake is van onvoorziene schade. Dit is dus schade die voorkomen had kunnen worden. Schade door achterstallig onderhoud wordt niet gedekt. Acuut ontstane schade zoals een lekkage of hevige regenval worden wel door de inboedelverzekering vergoed.
Verzekeraars maken over het algemeen onderscheid tussen 3 categorieën:
- Waterschade ontstaan door neerslag
- Waterschade ontstaan door indirecte neerslag
- Waterschade veroorzaakt door leidingwater
Waterschade ontstaan door neerslag
Neerslag zoals regen, hagel, mist, korrelhagel, ijsregen en sneeuw kunnen schade veroorzaken aan uw inboedel. Deze schade kunnen hoge kosten met zich meebrengen. Situaties waarin het water uw woning is binnengedrongen, en die niet voorkomen hadden kunnen worden, vallen onder de dekking. U krijgt in deze situaties dus de schade uitgekeerd van uw verzekeraar.
Wanneer u bijvoorbeeld een raam heeft opgelaten, terwijl het buiten keihard regent, dan wordt deze waterschade niet gedekt door uw verzekeraar.
Wat is indirecte neerslag?
Indirecte neerslag is water die is uw woning is binnengedrongen door het overlopen van sloten, grachten en kades als gevolg van hevige neerslag. Deze schade wordt niet door een standaard inboedelverzekering gedekt, maar wel door een inboedelverzekering met een extra uitgebreide gevaren verzekering of een all risk inboedelverzekering. Waterschade die is ontstaan als gevolg van een dijkdoorbraak of overstromingen van rivieren/zee is altijd uitgesloten van de dekking.
Waterschade veroorzaakt door leidingwater
Waterschade kan ontstaan doordat één van de leidingen in uw woning springt. In veel gevallen worden deze schades vergoed door uw inboedelverzekering. Het is wel handig om in uw achterhoofd te houden dat dit alleen geldt voor onvoorziene situaties. Dus het moet gaan om situaties waarbij geen achterstallig onderhoud is geweest.
Wat dekt de inboedelverzekering niet bij waterschade?
Wat hiervoor ook al is gezegd is dat waterschade die is ontstaan door achterstallig onderhoud nooit wordt vergoed. U had namelijk de mogelijkheid om deze schade te voorkomen. Denk hierbij aan klusjes zoals het vervangen van versleten kitranden en voegen.
Schades die niet vergoed worden bij waterschade zijn:
- Eigen schuld. Wanneer de schade door uw schuld is ontstaan wordt deze nooit uitgekeerd door een verzekeraar.
- Achterstallig onderhoud. Wanneer u bijvoorbeeld niet tijdig uw kitnaden vervangt, dan kan waterschade ontstaan.
- Nalatigheid. Heeft u uw schuifpui of dakraam open laten staan tijdens een hevige regenbui? Dan wordt waterschade niet vergoed.
- Overstromingen/natuurrampen. Waterschade die is ontstaan door overstromingen of natuurrampen worden nooit vergoed door een verzekeraar. De kosten hiervoor lopen dan te hoog op en een verzekeraar heeft niet voldoende geld om alle schades te vergoeden. Mocht u toch willen proberen een deel van de schade vergoed te krijgen dan kunt u een beroep doen op de Wet Tegemoetkoming Schade (WTS).
Wat moet ik doen bij waterschade?
U moet altijd proberen om de schade te beperken. Als water uw woning is binnengedrongen dan moet u proberen om dit water zo snel mogelijk weg te sluizen. Daarnaast moet u proberen om uw kostbare spullen zo goed mogelijk in veiligheid te brengen. Maak daarnaast foto’s van uw schade. Dan kan uw verzekeraar goed inschatten welke vergoeding ze u kunnen bieden. Meld daarnaast het liefst zo snel mogelijk uw schade bij uw verzekeraar of bij ons via het telefoonnummer 085 – 029 5191.
Nooit onderverzekerd
Stel zelf je pakket samen
Een breed aanbod
Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd
Hulp van onze experts
Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00